11 Ekim 2008 Cumartesi
Soğuk zincir nedir ?
Soğuk zincir Donmuş gıda maddelerinin raf ömrü süresince sağlıklı ve taze kalmasını sağlamak amacıyla minimum -18 °C'de depolanıp, taşınması işlemidir.
Başka bir anlatımla ürünün üreticiden tüketiciye ulaşana kadar uygun saklama koşullarında korunması demektir.
Soğuk zincirin kırılması ne demektir?
Ürün –18 °C'nin üstünde bir sıcaklıkta taşınır ya da saklanırsa veya çözündürülüp tekrar dondurulursa soğuk zincirin kırılır.
Ürün saklama koşullarının altında bir ısıya düşer ve onu tekrar eski saklama koşullarında dondurmaya çalışırısak soğuk zincir kırılmış olur.
Soğuk zincir kırılırsa ne olur?
- Mikroorganizmalar üründe hızla üremeye başlar. Hatta insan sağlığını tehdit edecek seviyelere ulaşabilir.
- Tadında acılaşma ve renginde koyulaşma olur.
- Ürün çözülüp tekrar donduğu için şekli bozulur ve birbirine yapışma problemi yaşanır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder