9 Ekim 2008 Perşembe
Süpermarketler için genel hijyen kuralları
ÇALIŞAN KİŞİSEL HİJYEN
1. İş başlamadan önce eller yıkama kurallarına göre yıkanmalıdır.
a. Sıcak su ile
b. Sıvı sabun kullanarak
c. Tırnak fırçası ile tırnak araları temizlenerek
d. Su ile iyice durulanıp
e. Tekrar sıvı sabunla yıkanarak
f. Durulanır. ( İyi durulanmamış el mikroorganizma üremesine müsaittir. )
2. Yapılan işe göre uygun koruyucu kıyafetler ( Önlük, Şapka, Eldiven ) giyilmelidir.
3. Ellerde mücevher, yüzük vb.. takılar takılmamalı.
4. Önlükler işi bittiğinde çıkarılmalıdır. ( Yemeğe veya lavobaya gidildiğinde )
5. Ellerin bakımı yapılmalı, tırnaklar kısa ve temiz olmalıdır. Oje kullanılmamalıdır.
6. Ellerdeki yaralar ve kesikler su geçirmez bantla pansuman edilip, eldivenle kapatılmalıdır.
7. Eller tuvaletten sonra, yüze, dışarıdaki nesnelere dokunduktan sonra, yemekten sonra, Pişmemiş gıdalara dokunduktan sonra, burun temizliği, aksırma, hapşurma vb.. hareketlerden sonra mutlaka yıkanmalıdır.
8. Satış, depo ve hazırlama bölümlerinde kesinlikle sigara içilmemelidir.
9. Boğaz yolları, deri ve burun enfeksiyonu olan kişilerin mutlaka yöneticilerine durumu bildirmeleri gerekir. Bu kişilerin rahatsızlığı geçene kadar gıdalarla aynı ortamda bulunmamaları sağlanmalıdır.
10. Çalışanların hem kendi sağlıkları hemde yaptıkları işin gereği portör muayeneleri düzenli olarak yapılmalıdır.
11. El yıkama lavoboların da ürün işlemleri yapılmamalı, Gıda hazırlama lavabolarında da el yıkanmamalıdır.
ARAÇ- GEREÇ HİJYENİ
1. Tüm araç gereçler kullanımdan önce temiz olmalı, işi bitenler temizlenip yerine konulmalıdır.
2. Araç gereçler sadece belirlenen alanlarda kullanılmalı. Çapraz bulaşma tehlikesine dikkat edilmelidir. Örneğin Tavuk ile et bıçağı ayrı olmalı.
3. Kullanılan ekipmanlar temizliğin haricinde uzun süre kullanılmayacaksa mutlaka dezenfekte edilmelidir.
4. Kullanılan pamuklu bezler varsa temizliğine dikkat edilmeli ve deforme olmuş, yıpranmış bezler atılmalı.
BESİN HİJYENİ
1. İlk giren ilk çıkar metodu uygulanarak ürünler satılmalı, depolamada da aynı metod uygulanmalıdır. Zarar görmüş gıdalar imha edilmelidir.
2. Pişirilerek satılan ürünler, tam pişirilmelidir. Pişirilmiş ürünlerin soğuduktan sonra tekrar pişirilmesi sakıncalıdır. Bu ürünler pişirilme süresi boyunca satılmalıdır.
3. Direk tüketilecek ürünlerle yüksek riskli ürünlerden ayrı tutulmalıdır.
4. Tüketim kabiliyetini kaybetmiş veya kaybetmekte olan ürünler ayrılmalı ve imha edilmelidir.
5. Çiğ ve pişmiş gıdalar ayrı saklama koşullarında saklanmalı.
SATIŞ VE DEPO ORTAMININ HİJYENİ
1. Depoda tahta palet kullanılmamalı, Plastik palet kullanılmalıdır.
2. Hizmet tezgahları kapanışta temizlenmeli, kullanılan temizlik maddeleri dikkatli seçilmelidir.
3. Hizmet tezgah altları her gün temizlenmelidir.
4. Yer temizliğinde süpürme dikkatli yapılmalı toz kaldırılmamalıdır.
5. Pis su giderleri kontrol edilmeli temizliği iyi yapılmalıdır. İlerleyen aşamalarda koku oluşması önlenmelidir.
6. Islak yapılan temizlikte mutlaka kurutma yapılmalıdır. Gerek kağıt havlu ile gerekse hava ile kurutulmalıdır. Islak zeminlerde bakteri üremesi kolaylaşır.
7. Haşere, kemirgen ve kuş girişlerine engel olunmalıdır.
8. Çöp kovaları poşetli ve kapaklı olarak kullanılmalı ve günde iki kez poşetler toplanmalıdır.
9. Çöp kovaları pedalı olmalıdır. Elle açılmamalıdır.
10. Çatlak, çizik, kırık, paslı yüzeyler onarılmalı. Bu yüzeyler bakteri barındırır.
11. Elektrikli sinek öldürücü cihazlar kullanılmalı. Bunlar Parçalayarak imha ettiklerinden gıda ürünlerinin üstüne konulmamalı ve haftada 1 kere temizlenmelidir.
12. Personel soyunma odaları, yemekhane, tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarının temizliğine özen gösterilmeli
13. Satış, depo ve hazırlama ortamları bakteri barındırmayacak ve kolay temizlenecek şekilde düzenlenmelidir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder