15 Eylül 2008 Pazartesi
Son Kullanma Tarihi ve Uygulama Şekli ( SKT )
Ürünlerin ürün üstünde belirtilen saklama koşullarında son tüketilebileceği tarihi ifade eder.
SKT’si geçmiş, görünümü bozulmuş, kokuşmuş, ambalajı yırtılmış, etiketsiz, üzerinde üretim izni bulunmayan ürünler kesinlikle satışa sunulmamalı,üretici firmaya iade edilmelidir.
İade edilecek ürünler sağlam ürünlerden ayrı bir bölümde tutulmalıdır.
Bu ürünlerin orijinal ambalajları açıldıktan sonra muhafaza koşullarına özen gösterilmelidir.
Son kullanma tarihleri ürünlere göre değiştiği gibi, Ürünün ambalaj şekli ve Ürünün içinde katkı madesine görede değişebilir.
Son kullanma tarihi kontrolü mutlaka belirli, planlı ve düzenli olmalıdır. Mümkün mertebe kontrol sonuçları notları tutulmalıdır.
Tüm gıda maddeleri direk yere konmamalı. Yerden en az 10 cm. yüksekte olacak şekilde ızgaralar üzerine konulmalıdır.
Orijinal ambalajı açılarak parça parça satılan veya dökme olarak satılan gıda maddelerinin ( Peynir, zeytin, turşu vb.. ) ürün bitinceye kadar orijinal ambalajları saklanmalıdır.
Ürün teşhirlerinde tarihleri yaklaşmış ürünleri öne, yeni tarihli ürünleride arka raflara dizilmelidir. ( İlk giren İlk çıkar FİFO )
Son kullanmış tarihi geçmiş bir ürün, Müşteri memnuniyetsizliğine veya tüketicinin sağlığını tehlikeye sokmaya kadar kötü sonuçlar da çıkabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder